tisdag 3 december 2019

5 sidoinkomster du kan starta på en helg

Det har aldrig varit lättare att tjäna pengar än det är i tiden vi lever i just nu. Mycket tack vare att kunskap är så lättillgängligt och att internet öppnar upp möjligheter som tidigare inte fanns. Det finns nästan oändligt många inkomstkällor, men i den här artikeln går jag igenom de 5 vanligaste och enklaste sidoinkomsterna som du kan sätta upp på en helg eller snabbare.


För att läsa mer om fördelarna med extra inkomstkällor så kan du läsa min tidigare artikel "Varför du vill ha flera inkomstkällor". Huvudpunkterna från den artikeln är att flera inkomstkällor

  • Frigör mer tid för dig eftersom du kan gå ner i tid på din nuvarande anställning.
  • Ger dig en bättre och stabilare vardag.
  • Ger dig möjlighet att tjäna mer pengar än du kan drömma om
Men vad finns det för alternativ och hur sätter jag igång med dessa?


1. Investera kapital Den absolut vanligaste sidoinkomsten idag är avkastning och/eller utdelning från investerat kapital, t ex på börsen. Anledningarna är att det går på mindre än en kvart att sätta upp ett automatiskt månadssparande och att kunskapströskeln är extremt låg för att få en relativt bra avkastning. Viktigt att välja ett ISK-konto vilket är skattemässigt fördelaktigt vid tidpunkten då detta inlägg skrivs. Då betalar du en procentuell avgift för innehavet och slipper betala 30% i skatt när du ska ta ut pengarna.

Det första steget är att öppna upp ett konto på någon bank. Jag använder själv Avanza eftersom de är gratis, lätt att använda och har ett bra utbud av billiga fonder. Även Nordnet är gratis och vanlig att använda.




När du har satt upp ett ISK-konto så klickar du på rubriken Spara & Investera och väljer Månadsspara. Där kan du sen välja om du vill ha hjälp att välja fonder eller om du vill göra det själv. Du väljer det alternativ som passar dig och bestämmer hur mycket du vill spara varje månad. Nu är du klar och har satt upp din första extra inkomstkälla som kommer generera en bra avkastning över tid!

Så hur mycket kan man tjäna om man inte vet något om börsen eller att investera? Läs mer i min artikel "Vad kan du egentligen tjäna" om hur avkastningen ser ut vid olika månadssparande.



2. Sälja på nätet Att sälja saker på nätet är superenkelt och kostar dig i princip ingenting. Det finns många tillvägagångssätt och vilket du väljer beror på ditt intresse och/eller kunskap:

  • Lägg ut annonser på Facebook eller Tradera för att sälja dina egna saker som du inte behöver.
  • Starta en Shopify-butik på nätet och sälj saker via t ex dropshipping.
  • Sälja tjänster via t ex Fiverr.
  • Sätt upp en hemsida och sälj egna eller andra personers saker.

I den här artikeln kommer vi fokusera på den sista punkten. Fördelen med en egen hemsida är att du har full kontroll på innehåll, priser, marginaler och hur innehållet presenteras för besökare.

Det första du behöver göra är att skaffa en domän och hosting. Jag använder One.com för mina sidoprojekt då jag tycker de har bra kundservice, stabila servrar och bra priser. Ett annat vanligt alternativ är Hostinger. När du har en domän (www.din-domän.se) så finns det snygga Wordpress-mallar som du kan använda som mall för din hemsida.

Jag skulle säga att det tar ungefär en helg att sätta upp din hemsida och lägga upp det grundläggande materialet (produkter, texter etc). Kostnaden för en domän brukar ligga på runt 10 kr/mån och 20-30 kr/mån för hosting. Passa på att beställa och förnya då företagen har kampanjer!

Hur mycket du kan tjäna beror såklart på hur mycket du säljer och vad du har för vinstmarginal. Eftersom kostnaden för hemsidan är i princip försumbar så kommer du få ut lika mycket i vinst som din vinstmarginal på produkterna du säljer. Det kan antingen vara egna produkter och tjänster, andra företags produkter, eller sälja saker via t ex dropshipping. Vad du än väljer så är detta en bra passiv inkomstkälla som har potential att generera stora summor pengar på kort tid.


3. YouTube-kanal Det finns många som lever gott på enbart intäkter från sin YouTube-kanal. För mindre kanaler ger det ändå en stabil semi-passiv sidoinkomst som komplement till andra inkomstkällor. Allt du behöver för att starta en YouTube-kanal är ett Gmail-konto. Om du inte har en Gmail sedan tidigare så är det helt gratis att skaffa och görs på www.gmail.com.

Så vad ska din YouTube-kanal handla om? Det du är intresserad av helt enkelt! Det kan vara allt ifrån datorspel, videos kring mode/smink, matlagning, inspiration eller dela med dig av din kunskap inom något du brinner för.

Några tips för att få fler följare och visningar hittar du i listan nedan:

  • Hitta ett specifikt område som dina videos ska handla om, ju mer specifikt desto bättre. Skapa inte bara en kanal om matlagning i allmänhet, skapa istället en kanal om hur man t ex lagar goda vegetariska rätter på mindre än 30 minuter.
  • Posta nya videos kontinuerligt och håll dig ett specifikt schema. Börja med att lägga ut en video i veckan, samma dag och tid. Sedan kan du öka till fler videos i veckan och till slut en om dagen.
  • Ju fler videos du lägger ut desto mer pengar kan du tjäna. Se därför till att posta många videor (med bra och genomtänkt innehåll) så att du kan få så mycket visningar som möjligt.
  • Marknadsför din kanal på alla ställen du kan tänka dig. Varje minut läggs det ut ca 300 timmars videoinnehåll (2019), chansen att någon av en slump hittar din kanal är nästan obefintlig. Börja med att bjuda in familj och vänner och be de sprida vidare informationen.

För att tjäna pengar på din kanal krävs det att du skaffar ett Adsense-konto på Google. När du har fått det så kan du välja att visa annonser på dina videos, annonser som Google automatiskt placerar på dina videos utifrån vad deras algoritmer anser att dina tittare vill se. Hur mycket du tjänar beror på en rad faktorer som hur många som tittar på reklamen, hur många som klickar på den och hur din tittarbas ser ut.

Att sätta upp en kanal går på några minuter. Efter det är det bara att börja skapa intressant och/eller underhållande innehåll och börja skaffa prenumeranter till din kanal!


4. Blogg I likhet med en YouTube-kanal så tjänar bloggare ofta pengar på reklamintäkter från Google Adsense. Det finns fler sätt att tjäna pengar på som t ex sponsrade inlägg, affiliate-länkar eller privata reklamavtal med företag.

För att starta en blogg kan du skapa ett konto på t ex Blogger. Du kan också hitta en egen domän och enkelt skapa en egen hemsida via One.com eller Hostinger. Då får du mer frihet och flexibilitet, med nackdelen att det tar lite längre tid att sätta upp.

Tipsen om en YouTube-kanal i punktlistan ovan gäller även för en blogg.



5. Konsultera Du har garanterat kunskap som andra inte har, men vill lära sig mer om. Det kan vara något relaterat till din nuvarande anställning, hobby eller något annat intresseområde. Det finns massivs av medier du kan använda dig av för konsultering, vilket sätt som är bäst beror mycket på vilket område du har expertis inom.

  • Skapa online-kurser
  • Skriva böcker
  • Telefonkonsultering
  • Hyra ut dig som konsult till företag
  • Hålla föredrag eller workshops

Det ena behöver inte utesluta det andra. Om du t ex vill bli uthyrd som konsult till något företag så är det en stor fördel att ha en bok eller online-kurs att visa upp, så att de vet vilken kompetens du sitter på. Att dessa har bra recensioner är en bonus som gör att företaget känner sig extra trygga med att hyra in dig.

Det viktigaste att tänka på när du vill konsultera är att visa vad du kan. Om ingen vet vad du kan så spelar det ingen roll hur mycket kunskap du sitter på, ingen kommer vilja ha konsultering av dig ändå. Du måste på alla sätt du kan dela med dig av din kunskap via kurser, böcker, föreläsningar, blogg-inlägg eller vad du än kan tänka dig. Dela med dig av massa kunskap gratis och du kommer få så mycket tillbaks med tiden!



Som du ser så har du många möjligheter att tjäna extra pengar och skapa sidoinkomster. Det behöver varken ta mycket tid eller kosta dig några pengar. Det enda som krävs är en initial arbetsinsats och en bra idé så kan du skapa ett stabilt inflöde av pengar vid sidan av din vanliga inkomstkälla.

Har du några tips på fler enkla sidoinkomster?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina ekonomiska mål för 2020

Jag tycker det är viktigt att sätta upp mål för det mesta, inte minst för sparande. Det gör det lättare att ändra sin plan under vägen om de...