onsdag 27 november 2019

Varför du vill ha flera inkomstkällor

De flesta av oss har en huvudsaklig inkomstkälla, lönen från vår anställning. Att ha en anställning och en fast lön eller timlön möjliggör att du kan ha en bra tillvaro med boende, mat och intressen. Genom att skaffa fler inkomstkällor kan du få en bättre och stabilare tillvaro där du inte riskerar att behöva dra ner på din levnadsstandard om en inkomstkälla försvinner. Hur du praktiskt sätter upp några av dessa inkomstkällor kan du läsa mer om i min artikel om 5 sidoinkomster du kan starta på en helg.
Att ha fler inkomstkällor är något främmande för de flesta av oss. Vi är så vana vid processen att gå i skolan, eventuellt vidareutbilda sig och sedan jobba 100% med någon form av anställning på ett företag. Att vi ofta får höra hur osäkert det är att starta eget företag, hur farligt det är att investera på börsen eller att det bara är en bluff att vissa lever på inkomster från nätet gör att vi blir avskräckta från att ens försöka.

Några exempel på vanliga extra inkomstkällor är:

  • Utdelning och avkastning från börsen eller andra investeringar.
  • Reklamintäkter från sin blogg eller YouTube-kanal.
  • Sälja saker på din hemsida på nätet.
  • Konsultera inom ditt expertisområde.
Läs mer om hur du praktiskt sätter upp några av dem här: 5 sidoinkomster du kan starta på en helg.


Fördelen med många extra inkomstkällor är att du inte behöver lämna tryggheten i en anställning. Du kan fortsätta ha din anställning och jobba på andra inkomstkällor efter jobbet eller på helger. När dessa sedan börjar generera en stabil och tillräckligt stor inkomst så kan du börja gå ner i tid på din anställning (om du vill), eller till och med sluta helt.

Var börjar jag?

Att skapa en extra inkomst kan vara enkelt och ta någon dag att sätta upp, andra inkomstkällor är mer komplicerade och tar veckor eller månader att komma igång med. Jag rekommenderar att börja med EN ny inkomstkälla och satsa på den först. Om du inte vill riskera att hamna i ekonomiska bekymmer så rekommenderar jag också att satsa på någon inkomstkälla där du i början kan fortsätta med din vanliga anställning.

Den vanligaste och lättaste inkomstkällan som många har är investeringar på börsen. Det är många som försöker varna om hur farligt det är att investera på börsen, och det kan det vara om du inte vet vad du gör. Det är alltför vanligt att se människor som investerar hela sitt kapital i en aktie (i ett bolag). Risken blir då enorm, eftersom du förlorar hela ditt kapital om bolaget börjar gå dåligt eller går i konkurs.

Om du istället investerar i breda och billiga indexfonder så får du en minimal risk om ditt sparande är på lång sikt (15+ år). Ju längre tid du kan låta pengarna vara, desto mindre risk blir det. Om vi tittar historiskt så kan man se att börsen har gått ca 7-9% plus per år i genomsnitt.



Skillnaden blir enorm om man jämför med att spara på ett vanligt bankkonto med ränta på 2 %. Om du har 100 000 kr i kapital och låter pengarna ligga i 20 år så kommer skillnaden att se ut såhär:
  • Bankkonto med 2% ränta: 134 000 kr på kontot efter skatt.
  • Investera med 8% avkastning: 430 000 kr på kontot efter skatt.
Det är mer än 3 gånger pengarna! Om du dessutom månadssparar och kan låta pengarna ligga ännu längre så blir skillnaden ännu större.

Du kan enkelt komma igång med ditt sparande på några minuter genom att öppna ett gratis konto på t ex Avanza.

Fördelen med passiva inkomstkällor

Med en vanlig anställning så byter du tid mot pengar. Du får en viss summa pengar för varje timme som du är på företaget. En passiv inkomstkälla är inte bunden till din tid, vilket gör att du kan tjäna pengar på dessa även när du sover! Ofta krävs det en initial insats för att komma igång med dessa typer av inkomstkällor, men när de väl är i rullning så krävs det en minimal insats från din sida för att hålla dem levande.

Några exempel på passiva (och semi-passiva) inkomstkällor är:
  • Utdelning och avkastning från börsen eller andra investeringar.
  • Skapa en onlinekurs.
  • Skriva en bok eller e-bok.
  • Royalties (från musik, mjukvaror, böcker eller annat som du skapat).
  • Fastigheter (hyra ut fastigheter som du äger).
Som tidigare nämnt så är investeringar på börsen det som är enklast och snabbast att komma igång med. Fördelen med att skapa en onlinekurs eller skriva en bok är att du får dela med dig av kunskap inom ett ämne som du brinner för. Att kunna hjälpa andra genom din kurs eller bok ger också en positiv känsla.

Slutsats

Att ha flera inkomstkällor skapar en trygghet för dig som också gör att du kan frigöra mer tid för dina intressen. Det är också en av hemligheterna till att bli rik. Genom att skapa flera passiva inkomstkällor så kan du teoretiskt sett tjäna så mycket pengar du vill, eftersom dessa källor inte är begränsade av din tid.

Sätt av några kvällar eller en helg för att starta upp en extra inkomstkälla. Du kommer inte att ångra dig!

Har du flera inkomstkällor i dagsläget? Vilken inkomstkälla skulle du vilja prova?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina ekonomiska mål för 2020

Jag tycker det är viktigt att sätta upp mål för det mesta, inte minst för sparande. Det gör det lättare att ändra sin plan under vägen om de...