torsdag 21 november 2019

7 enkla knep för att få mer över till sparande

I mina inlägg har jag regelbundet med tabeller eller grafer över hur mycket du kan tjäna om du investerar en viss summa varje månad. Jag får då ofta kommentarer som "men jag har inte råd att spara så mycket" eller "det där funkar bara om man redan är rik". Med all respekt, dessa kommentarer är inget annat än ursäkter och undanflykter, eventuellt blandat med en viss rädsla över att förlora pengar. För att visa att tankesättet bakom dessa kommentarer är "fel" vill jag i det här inlägget presentera 7 enkla tekniker för att få mer över till sparande varje månad.
För det första vill jag bara säga att oavsett hur mycket eller lite du sparar så kommer det på sikt att generera ett stort kapital. Det viktigaste är att du börjar sätta upp ett sparande direkt. I min senaste artikel om hur mycket du kan tjäna på att investera ser du att även ett sparande på 500 kr/mån växer sig till en stor summa över tid, tack vare ränta-på-ränta-effekten.


-----------------------------------------
Öppna gratis konto: Avanza
-----------------------------------------

För att motivera dig till att spara mer varje månad så kan du i tabellen nedan enkelt räkna ut vad en intjänad vecko- och månadsutgift är värd om 10, 20 och 40 år.

10 år 20 år 40 år
Veckoutgift x708 x2171 x11463
Månadsutgift x177 x543 x2866

Ett exempel på hur du kan använda tabellen: Om du istället för att äta ute tar med dig matlåda EN gång i veckan så sparar det dig ca 50 kr/vecka. Från tabellen kan man då se att om du investerar dessa 50 kr så har du efter 10 år ca 50 kr x 708 = 35 400 kr extra på kontot (med antagandet om 8% avkastning per år). Om du tar matlåda en extra gång i veckan hela ditt arbetsliv (ca 40 år) så kommer du istället att ha 50 kr x 11463 = 573 150 kr på kontot.

Tabellen ska mest ses som ett verktyg för att inspirera dig att spara mer varje månad, och visa på vad en kostnad EGENTLIGEN är värd efter ett visst antal år. Nu följer här 7 knep du kan använda för att spara mer varje månad och minska dina vecko- och månadsutgifter.


1. Matlåda

Detta är mitt absoluta favorit-tips eftersom det ger så mycket extra pengar över varje månad. Jag ser så många som äter ute varje dag på jobbet istället för att ta med sig matlåda. En riktigt bra matlåda kostar ca 30 kr, jämfört med en normal lunch som kostar ca 80 kr, vilket ger en besparing på 50 kr varje gång du väljer att skippa ute-lunchen.

Om vi säger att du äter matlåda varje dag istället för att äta ute ger det en veckobesparing på 50 x 5 = 250 kr. Från tabellen ovan ger detta 250 x 708 = 177 000 kr efter 10 år, eller 250 x 11463 = 2 865 750 kr efter 40 år! Istället för att äta ute varje dag hela ditt arbetsliv så kan du alltså få nästan 3 MILJONER extra på kontot vid pension!

2. Löneförhandla

Att löneförhandla är en färdighet som alla kan bli bättre på. Eftersom det vanligtvis endast sker 1 gång per år så är det extra viktigt att visa din arbetsgivare vad du har åstadkommit och varför du förtjänar en högre lön. Allt handlar egentligen om en sak:
Skapa mer värde för din arbetsgivare
Detta kan du göra på flera sätt:
  • Arbeta mer effektivt
  • Ta på dig mer ansvar än tidigare
  • Kom med förslag och utveckla arbetsprocessen för att effektivisera
  • Hjälp kollegor när de behöver det
  • Kom med förbättringsförslag
Vid löneförhandlingen är det sedan viktigt att lyfta vad du har gjort för att skapa mer värde. Skriv ner en lapp med vad du har gjort senaste året som du kan ge till din chef för att han/hon lättare ska komma ihåg. Om du känner att du har fått på dig mer ansvar men att det är långt kvar till nästa löneförhandling så kan du alltid begära ett extra lönesamtal med din chef.

Tänk på att om du tjänar 25 000 kr/mån så kommer varje extra procent du kan få upp din lön göra 250 kr extra per månad.


3. Omförhandla lån

I dagens läge är banker ofta villiga att sänka ditt lån för att behålla dig som kund. Det kan räcka med ett samtal eller kort möte för att sänka din månadskostnad med hundralappar. Om du t ex har 1 miljon i lån och lyckas sänka din ränta med 0.5 procentenheter så ger det ungefär 400 kr extra över per månad som du kan lägga på sparande. Det finns många företag som kan ge dig bättre ränta än de stora bankerna, kika in på t ex Advisa för att hitta billiga och bra lånegivare.

Eftersom räntorna är så låga så är det heller ingen idé att amortera mer än nödvändigt. Amortera enligt kraven så kan du lägga resten på någon billig indexfond. Det är bättre att få en förväntad avkastning på 8% per år än att få ner ett bolån där du har t ex 2% ränta.

4. Säg upp abonnemang

Många människor sitter på en uppsjö av abonnemang. Det kan vara Netflix, HBO, Spotify, DN eller den lokala tidningen. Behöver du verkligen allt som du prenumererar på? Oftast ger dessa abonnemang dig ingen verklig lycka utan fungerar mest som tidsfördriv eller för att ge din hjärna en kortsiktig lyckoboost. Och varför fördriva tid eller lägga den på kortsiktiga "belöningar" när tid är det mest dyrbara vi har? Tänk igenom om du verkligen behöver, eller ens använder, alla abonnemang som du har. Här finns ofta mycket pengar att spara varje månad.

Samma sak gäller för övriga abonnemang som du kan tänkas ha. Se över ditt mobilabonnemang och se om du kan hitta något billigare. Jag använder själv Fello eftersom jag tycker de är både billiga och har bra täckning. Eller kan du minska kostnaden för dit bredband? Vad du än har för abonnemang så är jag säker på att du inte BEHÖVER ha det senaste eller dyraste. Prioritera det du verkligen behöver så finns det flera 100 kr att spara varje månad.

5. Vad behöver du egentligen?

Nu närmar sig Black Friday och i och med det märker jag hur folk runt omkring mig börjar prata om allt de ska köpa. Det får mig att fundera, behöver du verkligen allt du köper? Antagligen inte. Trots att den senaste mobilen nu går att köpa till halva priset så har du ju faktiskt en mobil som fungerar. I dagens samhälle är det så många som byter mobil, TV, kläder, dator eller till och med bil även om det de har redan fungerar.

Så vad är viktigast för dig? Att ha den senaste mobilen, eller att kunna spara flera hundra extra varje månad? Om du köper en ny mobil för 10 000 kr varje år så kostar det dig 833 kr/mån. Köper du istället en ny mobil var 5:e år för 10 000 kr så kostar det istället 167 kr/mån, en skillnad på 666 kr/mån! Sätter vi in dessa siffror i vår tabell ovan så motsvarar detta 117 882 kr efter bara 10 år! Jag kan komma på massa saker som jag skulle vilja göra för nästan 120 000 kr istället för att "behöva" köpa en ny mobil varje år.

6. Se över el-avtal

Personligen tycker jag att el-avtal är bland det tråkigaste som finns. Det är uppstartsavgifter, administrationsavgifter och andra dolda avgifter som man behöver förstoringsglas för att hitta. Som tur är finns tjänster som Elskling.se och FixaEl.nu där du enkelt på några minuter kan få marknadens billigaste elpriser. Det är ett av snabbaste sätten som gör att du kan spara flera 100 kr/mån.

7. Sätt upp en budget

Att sätta upp en budget gör att du gör smartare och mer genomtänkta köp, samtidigt som du minskar dina onödiga utgifter. En annan fördel är att när du vet hur mycket som går åt för månaden, så kan du direkt sätta av en del av inkomsten till investeringar.
Hemligheten till att bli rik är att investera först och spendera det som blir över, inte spendera först och investera det som blir över.
Citatet ovan är värt att tänka på. Prioritera ditt sparande och försök planera utefter det. Övriga 6 knep i den här artikeln kommer hjälpa dig på vägen för att maximera ditt sparande och investera i din framtid.
Har du några andra tips på hur du minimerar dina utgifter och får mer över till sparande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina ekonomiska mål för 2020

Jag tycker det är viktigt att sätta upp mål för det mesta, inte minst för sparande. Det gör det lättare att ändra sin plan under vägen om de...