måndag 18 november 2019

Vikten av att balansera din portfölj

Att balansera din portfölj innebär i stort att skapa en portfölj med en risknivå som du känner sig trygg med. Vad som är en trygg portfölj skiljer sig från person till person, men i artikeln nedan går jag igenom övergripande tips som kan vara bra att tänka på när du balanserar din portfölj.
Så vad innebär en balanserad portfölj? För mig personligen innebär det:
Att du har tillgångar i flera typer av icke korrelerade investeringar vilket gör att du kan känna dig trygg i alla typer av ekonomier, lågkonjunktur som högkonjunktur.
Det finns många som tror att de har en balanserad portfölj när de har placerat sina investeringar i indexfonder och andra breda fonder på flera världsmarknader. Tyvärr är alla dessa typer av placeringar korrelerade vilket innebär att om din indexfond för den amerikanska marknaden sjunker så kommer troligtvis dina övriga fonder också att sjunka. I vår globaliserade värld behöver du alltså andra typer av investeringar för att skapa en balanserad portfölj.

Det finns en mängd investeringsalternativ utanför aktiemarknaden som ofta används för att minska risken i portföljen och som gör att dina tillgångar är mer stabila även då börsen sjunker kraftigt. Några av dessa är:
  • Guld, fysiskt och/eller certifikat
  • Ränte- och obligationsfonder
  • Fastigheter
  • Råvaror
Att förstå hur de olika tillgångsslagen förändras under olika ekonomiska förutsättningarna är en viktig del i att bestämma hur du ska balansera din portfölj. Jag vet att det är svårt att förstå hur olika tillgångar förändras över tid och hur världsekonomin reagerar på olika händelser. Därför är det extra viktigt att läsa på om dessa diversifierande investeringar för att minimera risken i din portfölj.


Hur stor spridning du behöver i din portfölj är omöjligt att svara på. Vad jag själv brukar tänka är att ju längre du ska låta pengarna ligga investerade desto större andel kan du ha på aktiemarknaden. Aktiemarknaden har större nedgångar, men över tid kompenseras dessa av de större uppgångarna vilket maximerar den förväntade avkastningen.

Om du däremot är relativt nära (mindre än 10 år) att börja använda dina investeringar så är det bra att plocka in några "krockkuddar" i portföljen. Du vill ju inte att investeringarna ska riskera att halveras precis innan du ska plocka ut dem. I detta fall är det troligtvis bäst att tillåta en lägre årlig avkastning men minska, eller till och med eliminera, de stora nedgångar som sker vissa år på börsen.

Jag brukar även slå ett slag för likvida medel och vikten av att ha en buffert. För att inte behöva sälja av aktier eller fonder vid en ofördelaktig tidpunkt är det bra att ha en buffert när det oförutsedda händer. Det kan vara att bilen går sönder, att du behöver köpa en ny tvättmaskin, eller att du till och med blir av med jobbet.

En annan stor fördel med likvida medel är att du kan köpa på dig mer tillgångar vid en börsnedgång. Om du investerar på lång sikt så är en börsnedgång inget annat än rea och en fantastik möjlighet att maximera avkastningen.

Det finns de som påstår att du borde ha 1 års utgifter i buffert. Jag kan tycka att det är lite mycket, men om man räknar på det så behöver det inte bli så mycket i slutändan. I Sverige har de flesta av oss A-kassa som gör att du i skrivande stund kan få ut 80% av din nuvarande lön under arbetslösheten. För de flesta av oss räcker det för att täcka de basala utgifterna vilket gör att din buffert inte behöver vara så stor.

Jag försöker att ha ungefär 10% likvida medel i min portfölj som kan stoppas in vid antingen plötsliga nedgångar i något av mina nuvarande innehav, eller vid en mer generell börsnedgång. Detta ska även täcka oförutsedda händelser i mitt liv. Mina likvida medel ligger på ett vanligt bankkonto utan ränta, men du kan med fördel lägga de på ett konto med ränta. Se bara till att du har fria uttag, annars fallerar hela idén med att ha en buffert.

För att sammanfatta artikeln i några enkla punkter:
  • Att ha en balanserad portfölj innebär att äga flera icke korrelerade tillgångar.
  • Hur stor procentuell del du har i de olika tillgångarna beror bland annat på din riskbenägenhet, dina mål och hur länge du kan låta pengarna ligga.
  • Tänk på att alltid ha lite likvida medel (buffert) för oförutsedda händelser.

Har du några egna tips på hur du skapar en mer balanserad portfölj? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina ekonomiska mål för 2020

Jag tycker det är viktigt att sätta upp mål för det mesta, inte minst för sparande. Det gör det lättare att ändra sin plan under vägen om de...