torsdag 14 november 2019

7 steg till ekonomisk frihet


Ekonomisk frihet är en kontinuerlig process och inte något målsnöre som du ska ta dig över, säger Joshua Sheats. Jag håller med i det han säger, ekonomisk frihet är en resa med flera målsnören. Jag tycker att Joshua bryter ner det på ett bra sätt och jag beskriver i denna artikel de 7 stegen av ekonomisk frihet. Kommentera gärna var du befinner dig idag och vad du har för slutmål.
(Steg 0 - Ekonomiskt beroende) Alla börjar på något sätt på steg 0 där du är ekonomiskt beroende av andra, till exempel när du som barn är beroende av vuxna människor.  Steg 1 - Ekonomisk soliditet
Du klarar dig på egen hand och behöver inte fråga andra om ekonomisk hjälp för att överleva. Räkningar betalas och dina basala behov är uppfyllda. Steg 2 - Ekonomisk stabilitet Samma som steg 1 men du har även 2-3 månadslöner i sparat kapital. Steg 3 - Skuldfri Samma som steg 2 men du har inga skulder. Det är lite olika om man räknar in bolån i detta steg, så det är upp till dig att bestämma.  Steg 4 - Ekonomisk säkerhet
Du har tillräckligt med investerat kapital så att avkastningen täcker dina mest basala behov. Läs mer i min artikel om 4%-regeln för att förstå hur du räknar på avkastningen på ditt kapital.
Steg 5 - Ekonomiskt oberoende  Du har tillräckligt med investerat kapital så att avkastningen täcker dina nuvarande utgifter. Steg 6 - Ekonomisk frihet Du har tillräckligt med investerat kapital så att avkastningen täcker dina stora drömmar och ger utrymme för att uppgradera din livsstil. Steg 7 - Ekonomiskt överflöd Du har tillräckligt med investerat kapital så att avkastningen ger mer pengar än du kan spendera.
Målet med mina egna investeringar är att nå steg 6, ekonomisk frihet (därav namnet på bloggen). Att kunna leva på avkastningen från mina besparingar och samtidigt ha utrymme att starta nya projekt och uppgradera min livsstil är en dröm, en dröm som är möjlig att uppnå inom en rimlig framtid. 

Vilket steg vill du nå? Det är viktigt att fundera på varför du vill uppnå ett visst steg. Vad är målet med att spara ihop till en viss summa? Om du inte har ett mål så är det omöjligt att veta när du ska sluta investera och börja ta ut avkastningen av ditt kapital. Utan mål är det risk att pengarna i sig blir målet, och som jag tidigare nämnt: 

Om pengar är ditt mål, kommer du aldrig ha tillräckligt.

Tänk på att fira ordentligt när du når nästa steg mot ditt mål! Det är ett stort steg på vägen mot dina drömmar och du förtjänar att njuta av att ha nått ett stort delmål på vägen.

Sätt rimliga mål. Om du är på steg 1 är det inte rimligt att ha som mål att nå steg 7 inom 5 år. Satsa då istället på att gå upp ett steg på trappan vart 5:e år om det känns rimligt. Vad som är möjligt att uppnå för dig beror på flera faktorer:

  • Hur länge du kan spara.
  • Hur mycket du kan spara varje månad.
  • Storleken på dina utgifter.

Den viktigaste faktorn i ekvationen är tid, hur länge du har möjlighet att spara. Eftersom utvecklingen av ditt kapital över tid är exponentiell blir effekten av att spara större och större ju längre du kan låta pengarna ligga. Hur stora utgifter du har spelar också stor roll eftersom det påverkar hur mycket avkastning du behöver för att täcka dessa.

Vänta inte med att börja investera. Det finns ett välkänt talesätt som säger:

Den bästa tiden att plantera ett träd är för 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu.

Detta stämmer väl in på sparande också. Varje extra månad du kan investera gör stor skillnad på hur långt du kan nå i stegen. 

Om du har läst ända hit så frågar jag dig igen: Var är du idag och vad har du för mål med ditt sparande? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina ekonomiska mål för 2020

Jag tycker det är viktigt att sätta upp mål för det mesta, inte minst för sparande. Det gör det lättare att ändra sin plan under vägen om de...